skrawki naszej kuchni, naszego domu, nas samych...
Blog > Komentarze do wpisu

filety rybne w panierce

filety rybne, ktore pasuja do surowki z pora, to nic innego jak kupowane przez nas od lat zamrozone kostki ryby. bo tanie, bo kiedys nie bylo innego wyboru, bo ulokowane w zamrazarce zawsze sa pod reka i mozna z nich przygotowac szybki posilek.



a u mnie wlasnie jest nie na szybko. to zecydowanie celebrowany posilek, bo podany z ukochana surowka i ziemniaczkami wedges, czyli moj idealny smakowy lacznik.
rybka ma jednak to do siebie, ze mimo iz jest zamrozona mozna ja przygotowac szybko i wcale nie trzeba jej rozmrazac, jak to kiedys nawet i ja czynilam. sposobu na nia nauczyl mnie... facet! nie uwierzycie, ale to prawda! jego filety okazywaly sie nie rozlatywac podczas smazenia i wtedy wlasnie dowiedzialam sie o jego metodzie.
u nas sie sprawdza!



filet rybny w panierce (6 kostek):

6 kostek mrozonej ryby
2-3 jajka
sok z cytryny
sol, pieprz
bulka tarta

ponadto:
olej do smazenia
surowka z pora

rybe wyciagnac z zamrazarki. nie rozmrazac, tylko przemyc pod goraca woda z kranu. tak, zeby byla rozmrozona tylko z wierzchu.
osuszyc rybe papierowym recznikiem. skropic sokiem z cytryny. osolic i opieprzyc z obu stron.
jajka rozbeltac widelcem na talerzu. wymieszac z sola i pieprzem. na drugi talerz wysypac bulke tarta.
kostki rybne najpierw obtaczac w jajku, nastepnie w bulce tartej. czynnosc te powtorzyc.
na patelni rozgrzac olej. wkladac tam filety i smazyc na rumiano z obu stron.
odsaczac z tluszczu na papierowym reczniku.

mozna podawac z surowka z pora i jablka.

środa, 29 kwietnia 2009, cuda.wianki

Komentarze
2009/04/29 08:54:03
I rybki też kocham! :)) Cudawianko czy Ty dla mnie obiadek przygotowałaś?;))
-
2009/04/29 09:26:38
jasne! bo mnie apetyt jakos odebralo... ale podobno tak juz jest przed "koncowka"... :-))
-
2009/04/29 09:35:38
Cudawianko kochana, a termin dokładnie na kiedy? :)))
-
2009/04/29 09:41:52
majanko sloneczko, a na polowe maja, ale cos mi serduszko podpowiada, ze ten maly ktosik juz sie powoli spakowal do wyjscia... :-)) to tak jak mama i tata, ktorzy go wyprodukowali i tez byli ciekawi swiata... ;-)
-
2009/04/29 10:00:10
oj, to już niedługo ... super!:)) Ja tak sobie oglądam małą Qoopkę i Emilkę Alexandry z bloga "kulinarnie" i teraz czekam na Twoje Słoneczko małe :)))

Moj synuś (już 7 latek!!!) urodził się 7 dni przed planowanym terminem ;))
-
2009/04/29 16:29:08
no bo niektorzy tak maja, ze sa ciekawi tego swiata... :-))
-
2009/04/29 17:37:29
Ciekawe czy będzie Bliźniak (tak jak ja) czy raczej Byk? :)
-
2009/04/29 20:37:36
wedelko, obstawiam, ze byczek jak mamusia :-))
-
2009/04/30 10:09:53
Cudawianko i to mu zostało :))
-
Gość: rumio, do-atman-marcom.waw.pl
2012/05/18 14:56:14
ponoć najlepsza surówka do ryby: szklanka kapusty kiszonej (wyjąć ze szklanki pokroic i dobrze odcisnąć w reku - tak jak się robi kulki ze śniegu), średnia marchew ( zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach), 2 małe lub jedno duże jabłko (obrać ze skórki koniecznie chyba że jabłka z własnego ogrodu, zetrzeć na tarce - grube oczka). połączyć skladniki, dodać świeżo zmielony pieprz, sól, oraz 1-2 łyżki oleju (np: słonecznikowy, chodzi o to żeby nie śmierdział), wymieszać - smacznego
Durszlak.pl