skrawki naszej kuchni, naszego domu, nas samych...
Blog > Komentarze do wpisu

pasta z tunczyka

ok, ok... wszyscy chyba przeczytalismy dramatyczny wpis bei na temat tortur tunczyka... a potem zobaczylismy jej przepiekne fotki pasty z tejze rybki, na ktorych to widok malo co nie dostalismy slinotoku... bea dala nam reprymende, a potem slicznie skusila...



i choc jej pasta z tunczyka wydala mi sie przepyszna, wciaz nie moge jej sprobowac ze wzgledu na brak suszonych pomidorkow. bo skleroza choc nie boli, nie pozwala mi ich zakupic przy okazji wizyty w sklepie... dlatego postawilam na swoja sprawdzona paste i niestety z katowanego tunczyka...
dlatego nazwalam ja grzeszna...



pasta z tunczyka:

1 puszka tunczyka w oleju
1 mala czerwona cebula
50 gram zoltego sera (uzywam edama)
5 malych ogorkow konserwowych
1 lyzka smietany 30%
1 lyzka majonezu
sol, pieprz

ponadto:
szczypiorek

z puszki tunczyka odlac olej. rybe rozdrobnic w misce widelcem.
cebule obrac i poszatkowac w drobna kosteczke. w kosteczke pokroic rowniez ogorki. ser zetrzec na duzych oczkach tarki. wymieszac te skladniki z tunczykiem w misce. doprawic do smaku sola (odrobine) oraz pieprzem (duzo wiecej). wymieszac paste ze smietana i majonezem.
schlodzic w lodowce w celu przegryzienia sie.
podawac ze swiezym pieczywem lub krakersami, posypane szczypiorkiem.

oto moja kolejna odslona w temacie majowych sniadan:


sobota, 09 maja 2009, cuda.wianki

Komentarze
2009/05/09 06:59:35
Apetyczna ta Twoja kanapka!!! Też lubię tuńczyka, ale po tym co przeczytałam, nie wiem czy wezmę do ust haha!
-
2009/05/09 07:48:45
ooo... pasta z katowanego tunczyka?!? ;)) nastepnym razem kupisz nie-katowanego, prawda? ;) Pasta brzmi pysznie, aczkolwiek moje jelita nie lubia surowej cebuli niestety :/ Bede wiec musiala sie zadowolic patrzeniem na Twoje zdjecia ;)

Pozdrawiam!
-
2009/05/09 11:23:17
beo, obiecanki cacanki... ;-))
-
2009/05/09 13:10:53
Ta pasta to coś dla mnie :) Bardzo lubię tuńczyka, choć staram się nie myśleć o tym co przeszedł, zanim trafił na mój stól. Muszę koniecznie wypróbować twój przepis :) Pozdrawiam ciepło :)
-
2009/05/09 13:24:27
wedelko, a ja Twoj! :-))
-
2009/05/10 07:58:09
ostatnio jadłam pastę z tuńczyka i stwierdziłam, że chyba wolę coś innego na chlebie ;)
-
2009/05/10 13:16:04
a co wolisz aga--uu?? ;-)
-
2009/05/10 16:45:15
chyba kazdy ma swoja ulubiona paste z tunczyka ;)
moja jest bardzo podobna tylko dodtakowo dodaje pokrojone w kosteczke ugotowane jajko :) i równiez duuuzo pieprzu i mało soli :))
-
2009/05/10 23:12:15
bo tunczyk jest juz niezle slona rybka :-)
-
Gość: golten, acea105.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/03 21:43:52
ja robię podobną tylko że z makreli, z tuńczyka też tylko rzadziej...
jak ktoś chce przepis to zapraszam golten@interia.pl
pozdrawiam wszystkich co kochaja pasty
Durszlak.pl