skrawki naszej kuchni, naszego domu, nas samych...
Blog > Komentarze do wpisu

pulpety w sosie koperkowym

zauwazyliscie ostatnio jak wam tu slodze?? w koncu wypieki to jedyna rzecz jaka tworze w kuchni. o reszte dba mama. ale wlasnie naszla mnie ochota na ugotowanie obiadu i... pulpety w sosie koperkowym. to dziwne, bo moje uczucie do koperku zrodzilo sie nie tak dawno...

cale zycie od niego uciekalam... o matko! jak tylko zobaczylam go na talerzu od razu nie chcialam jesc obiadu... jak na zlosc wszyscy wokol lubowali sie w tej zieleninie i sypali mi ja gesto...

podobnie bylo z obiadami u tesciowej. juz na dzien dobry zaserwowala zupe koperkowa, swoja wielka chlube, ktora nie chciala mi przejsc przez gardlo, a musze zaznaczyc, ze jest ulubiona zupa faceta z dziecinstwa... mialam dwa wyjscia: zjesc zupe i plakac cala noc, ze musialam cos takiego przelknac lub podpasc tesciowej... wiadomo co wybralam, poduszka byla mokra od lez... :-)



a dzis? zamiast ciazowych zachcianek, ktore na czele ze sledziem w czekoladzie ominely mnie dziwnie szerokim lukiem, nagle polubilam sie z niektorymi warzywami i zielem nad wyraz mocno i... takim koperkiem wlasnie! niemozliwe? a jednak!

co prawda na zupe koperkowa jeszcze sie nie skusilam, ale kto wie? za to pulpety w sosie koperkowym moglabym jesc nawet codziennie... ulepilam je z kilka razy bedac w ciazy. lepie je rowniez teraz...
o matko! ;-)



pulpety w sosie koperkowym
(sztuk 8):


  • 500 gram miesa mielonego (uzywam mieszanego, np. indyczego z wieprzowym)
  • 1 jajko
  • 3 lyzeczki buki tartej
  • 5 lyzek pokrojonego drobno koperku
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 2 i 1/2 lyzki maki
  • 3 lyzki smietanki kremowki
  • 6-8 lyzek zimnej wody
  • 3 lyzeczki bulki tartej
  • sol, pieprz

ponadto:
  • ziemniaczane puree lub makaron

mieso wyrabiam rekoma z jajkiem, sola, pieprzem, 2 lyzkami drobno pokrojonego koperku oraz bulka tarta. lepie osiem pulpetow i wkladam je do lodowki na co najmniej 30 minut.
do garnka wlewam dwie szklanki bulionu. zagotowuje. przekladam tam pulpety i gotuje na malym ogniu pod przykryciem jakies 15 minut.
po tym czasie wrzucam do rondla pozostale 3 lyzki koperku. gotuje chwile.
w kubeczku mieszam make ze smietana i piecioma lyzkami wody, tak zeby nie bylo grudek. wlewam zawartosc kubka do garnka z gotujacym sie bulionem i pulpetami. mieszam dokladnie. wylaczam. mozna dodac sol i pieprz do smaku.
pulpety w sosie koperkowym podaje z ziemniaczanym puree lub makaronem.


(poprawiony przepis z dnia 24.01.2013)

idealnie smakuje do nich rowniez marchewka wedlug mojego ulubionego przepisu, ktory podalam ponizej.
niedziela, 07 czerwca 2009, cuda.wianki

Komentarze
2009/06/07 14:38:15
A za mną dzisiaj tak bardzo chodzi koperek:) Muszę wypróbować te pulpeciki koniecznie!
-
2009/06/07 14:38:49
Czytasz w moich myślach. O takjim opadku marzyłam. Przepisik dodaje do ulubionych i wkrótce zrobie ! ;)
-
2009/06/07 14:42:04
Ja dostałam spoooooooory zastrzyk koperku z działki teścia i u mnie wczoraj na obiad też były pulpety w sosie koperkowym. I dziś też będą :)
-
2009/06/07 15:46:03
zadziwiające z tym koperkiem :-)
ja go lubię odkąd pamiętam!
-
2009/06/07 16:14:35
Dobra synowa z Ciebie :) Ja swojej podpadlam gdy wyplulam na proszonym obiedzie zupe porowa. No nie przeszla przez gardlo.

A koperek uwielbiam, zwlaszcza zupe koprekowa :D
-
2009/06/07 17:19:05
alez super obiadek-uwielbiam takie wlasnie,lekkie,wiosenne i pachnace koperkiem.......... :) ja dzis za to wlasnie zupke koperkowa gosciom podalam :)))
-
2009/06/07 18:50:03
Uwielbiam takie pulpety w takim sosie :) Dawno nie robiłam ,koperku w brud najwyższa pora "ukulać" :) Pyszne zdjecie :P
-
2009/06/07 19:14:39
Śledziłam Twóją poprzednia stronke, tą też bede często odwiedzac i korzystac z przepisow. Dodaje do linkow. pozdrawiam:)
-
2009/06/07 21:09:31
Ja z koperkiem mam podobnie! NIe lubiłąm, a teraz miłość nagła wybuchła...:) Z reszta z pulpetami podobnie...

Jej, to juz trzecie pulpeciki, jakie ostatnimi czasy widzę!
-
2009/06/07 22:39:47
kochana zapisuję do zrobienia, wyglądaj przepysznie :)
-
2009/06/08 09:00:25
Uwielbiam koperek! :)), jednak musze z nim ostrożnie, bo moje chłopaki nie lubią nadmiaru. Piękne te pulpeciki, chętnie bym sobie zjadła na obiadek i z ta marcheweczką pyszną :)
-
2009/06/08 10:49:23
uwielbiam pulpety :)
-
2009/06/08 16:16:50
a wiesz, że ja tez od niedawna dopiero lubię się z koperkiem, choc ciąża nie maczała w tym palców ;)
-
2009/06/09 08:59:59
Pyszny obiadek tutaj widzę:) Ja zawsze miałam takie samo podejście do kopru, ale teraz powoli mi się zmienia, chociaż ciąża już dawno za mną;)
-
2009/06/09 11:56:32
no widze, ze kazdy ma swoja historie z koperkiem... :-))
-
2009/06/09 17:56:23
Pulpety rządzą ;)

Dodaje twój blog u mnie na stronce do ulubionych ;)
-
2009/06/09 19:44:33
Zapraszam na mój nowy blog, będzie mi bardzo miło gościć Cię Cudawianuszku:)
cioccolatogatto.blox.pl/html

ps. to ja blue_chomik - musiałam zmienić login poniewaz miałam problemy z logowaniem ;)

-
2009/06/09 21:33:29
uwielbiam koperek:)
-
2009/06/13 20:39:23
One są przepyszne!
Wiem,bo moja mamuśka często takie robi,właśnie w sosiku z marchewki i groszku,choć z koperkiem też się zdarzyło:)
-
Gość: aga, 77.255.20.2*
2009/09/21 16:31:39
a ja je podam z kasza jęczmienna i marchewką z groszkiem :)
-
Gość: krln, chello089075093122.chello.pl
2009/09/29 21:02:09
super!!mąż bardzo najedzony i zadowolony
-
Gość: , gcc90.internetdsl.tpnet.pl
2009/09/30 14:26:51
Super, wielkie dzieki pyszniutkie i moja córka karmiąca piersią może jeść :)
-
2009/09/30 20:31:19
w takim razie ciesze sie :-)
-
Gość: Karola, chello089077157053.chello.pl
2009/10/21 13:19:59
Właśnie wrzucam do garnka owe pulpeciki i już nie mogę doczekac się obiadku:) Pozdrawiam
-
2009/10/21 14:19:08
mam nadzieje, ze beda smakowac! :-)
-
Gość: MagdiM, eox253.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/29 14:01:03
Właśnie jestem w trakcie przygotowywania. Pulpeciki wyszły znakomite, dodatkowo dodałam do sosu sok z połowy cytryny. MNIAM :P
-
Gość: , public-gprs122226.centertel.pl
2009/12/06 13:33:28
wszystko fajne i pewnie smaczne,lecz jak laik to przeczyta i będzie wykonywał krok po kroku to mu szklanka pęknie i się poparzy przy odmierzaniu " dwóch szklanek wrzątku"
:(
-
2009/12/06 16:09:52
biedny laik, przy herbatce tez sie parzy? ;-)
-
Gość: Petter, ti0021a380-0660.bb.online.no
2010/02/14 13:31:19
Mieszkam od paru doblych lat w Norwegi i co za tym idzie,cierpie czasami na niedosyt, dobrego polskiego jedzonka-Twoj przepis na pulpeciory jest poprostu MISTRZOWSKI i przy tej okazji,chcialbym wyrazic swoj podziw do tworzenia tak finezyjnej kuchni polskiej.)Wielkie dzieki!!! Ps.Nie tracac czasu,zabieram sie czym predzej do gotowania.Pozdrawiam-Piotr.
-
2010/02/14 19:59:43
to bardzo mily komplement! dziekuje :-)
-
Gość: nordisk, chello089077146075.chello.pl
2010/03/04 10:25:45
Suszony koperek i jogurt naturalny to jednak nie to samo... ale po dodaniu masła i serka almette moze przejdzie.... dzięki za przepis!
-
2010/03/04 15:13:02
jesli dobre jest ok! :-)
-
Gość: wilk14, 87-239-77-162.internetia.net.pl
2010/04/17 21:08:09
Pulpety extra!! Można dodać jeszcze 1 łyżkę kaszy manny, przepis dla mnie bomba!!
-
2010/04/17 23:42:33
ciesze sie niezmiernie! :-)
-
Gość: ambaje, aqt218.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/18 12:38:34
super przepis. nieskomplikowany i pyszny! na stałe zagości w naszym menu! wielkie dzięki!
-
Gość: KOLL33, 78.155.124.7*
2010/06/16 11:09:58
WITAJ JA DZIS ROBIE KOPERKOWE PPULPECIKI Z TEGO PRZEPISU DZIEKI :)
-
2010/06/16 17:39:07
Koll33, smacznego! :-)
Ambaje, milo mi :-))
-
Gość: , 94-195-124-122.zone9.bethere.co.uk
2010/08/12 19:40:29
a mi sie zwazlyla smietana :( pewnie dlatego ze nie umiem gotowac :)
-
Gość: Andzia, 109.243.185.11*
2010/08/13 14:11:46
A ja wczoraj zrobiłam i wyszły pyyyyszne! Choć ja nie przepadam za mięsem to rodzaj męski był zachwycony :)
Dzięki za super fajny i prosty przepis :)
-
Gość: Agatka, 79.97.109.15*
2010/08/23 11:42:04
Pyyyyyyyychotki :D z marchewką
-
Gość: elcia, lotnikow.gl.digi.pl
2010/09/20 22:15:34
pyszne te pulpety!!! proste i szybkie danie, polecam
-
2010/09/21 11:09:08
Elcia, bardzo sie ciesze, ze smakowalo!
Agatka, milo mi :-)
Andzia, rodzja meski ... hahahahaha... fajnie to nazwalas!
Gosc, ojej! dziwne, ale nie wolno sie zniechecac i probowac probowac...
-
Gość: Marta, cable-85.28.66.91.coditel.net
2010/10/12 16:36:05
bardzo smaczne
-
2010/10/12 20:58:23
Marta, ciesze sie! wlasnie dzis je mialam na obiad! :-)
-
2010/11/20 18:44:08
zrobilam i pyszne, ale czemu w sosie powstały kluski?:( nigdy nie zrozumiem zasad rządzących zagęszczaniem czegokolwiek, co ma być zimne co gorące co ogrzać a co schłodzić...eh
-
2010/11/21 20:53:18
Bzu, no wlasnie czemu?? w tym przypadku raczej chodzi o dokladne rozprowadzenie maki w smietanie i wodzie. nie moze byc grudek, a kiedy wlejemy to do garnka nie powinny sie zrobic kluski...
-
Gość: Groszek, 46.112.120.18*
2011/02/01 11:09:05
Zrobiłam i wyszły fantastyczne :) dziękuje
-
2011/02/02 23:20:06
ciesze sie bardzo, pozdrawiam!
-
Gość: jEDROL, 178.167.225.155.threembb.ie
2011/03/03 17:49:26
Mieszkam od dekady za granica, pulpety "chodzily" za mna od paru miesiecy. Dzis rano postanowilem dac upust swoim zadzom i znalazlem ten przepis. Nie udalo mi sie kupic kostki rosolowej z kurczaka, kupilem pieczeniowa. W dodatku bede je robil 50/50 z wieprzowiny i wolowiny, wiec dam im troche dluzej na gotowanie. Nigdy nie bylem fanem puree, udalo mi sie za to kupic kasze gryczana, na ktora i tak mialem ochote. Tak wiec mocno odskoczylem od przepisu, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znac po obzerce. :)
-
2011/03/06 15:07:26
jEDROL, mam nadzieje, ze smakowalo :-)
-
Gość: jEDROL, 178.167.183.99.threembb.ie
2011/03/09 23:36:37
No coz...

Uzycie kostki pieczeniowej bylo duzym bledem, zrozumialem to jak tylko wrzucilem ja do wody. Zapach byl cokolwiek dziwny.

50/50 z wieprzowiny i wolowiny to byl kolejny blad, gotowalem pulpety ze 20 minut dluzej; niestety, i tak byly twardawe.

Wlalem za duzo wody i sos wyszedl cieniutki...

Generalnie dalo sie to zjesc, ale bez rewelacji. Klade to na karb swoich mizernych umiejetnosci i nietrzymaniu sie receptury. Nastepnym razem juz nie bede sie wyglupial i odskakiwal od przepisu.

Pozdrawiam smakoszy.


-
2011/03/15 14:44:19
jEDROL, ojej, no szkoda... ale moze rzeczywiscie, nastepnym razem wyjdzie lepiej, jesli bedziesz trzymal sie oryginalu ;-)
-
Gość: krzys, enn210.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/14 13:31:36
wszystko jest OK tylko spróbujcie do mięsa mielonego dodać też koperku . Ja ostatnio zrobiłem tak z klopsikami smażonymi i są przepyszne polecam
-
2011/06/15 08:46:20
Krzys, oj tak, musza byc pyszne! dzieki za podpowiedz! :-)
-
Gość: Paulina, 28-mel-14.acn.waw.pl
2011/08/01 11:40:12
Hej...jak zawsze uciekałam od białych sosów ten jest naprawdę pyszny:)
-
2011/08/01 20:33:28
Paulina, w takim razie ciesze sie, ze smakuje! u nas ostatnio bardzo czesto na talerzach do rybki! :-))
-
Gość: , z43-15.opera-mini.net
2011/10/29 19:33:15
Są wyśmienite!!!:) pozdrawiam
-
Gość: Kaśka, z43-15.opera-mini.net
2011/10/29 19:37:13
Super wyszły. PYCHOTA. Pozdrawiam:)
-
Gość: Alija, 83-168-108-165.pz3-nat.espol.com.pl
2011/11/01 11:06:45
hej,
puplety są przepyszne, ale dodajcie do mięska troszkę majeranku-mniam:)
smacznego.
-
Gość: Lili, aannecy-651-1-116-174.w90-14.abo.wanadoo.fr
2011/11/21 11:54:02
Pycha-pycha-pycha!... Do Aliji: Swieta prawda z tym majerankiem :)
Dzieki za pomysl na obiadek, dziewczyny :))
-
Gość: , 94-40-45-61.tktelekom.pl
2011/12/19 13:58:55
Fenomenalne!
-
Gość: jax01, ip-81-15-210-171.net.azartsat.pl
2012/02/08 14:23:10
No tak, tylko ile trzeba jeszcze dusić w garnku po dodaniu (mąka+woda+śmietana) ??? Tego zabrakło w przepisie !!! Krótki telefon do zony - 20 minut.
Sorry, ale jako facet i początkujacy kuchcik ........
-
2012/08/16 16:09:24
Właśnie zjadłam pulpety :)
Przepyszne !!!
-
2012/08/19 10:19:52
Aleksandra, cieszę się, że smakowały! pozdrawiam! :-))
-
Gość: Anajka, 82-160-4-22.tktelekom.pl
2012/09/16 15:53:26
hej:) robiłam pulpeciki z tego przepisu jakiś czas temu i wyszły rewelacyjnie:) dziękuję za pyszny pomysł na obiadek:))
-
2012/09/17 12:26:34
Anajka, tez lubie do niego wracać, tyle, że bez kostki rosołowej :-)) następnym razem poprawię przepisik.
-
2013/03/18 10:39:50
Szukałam inspiracji na dzisiejszy obiad i znalazłam :-) Pora kończyć zapasy koperku z zamrażarki, ciągle jeszcze wierzę, że wiosna przyjdzie :-)
-
2013/03/18 16:44:23
No to już po obiedzie - było przepyszne!!!!! Zamieszczam przepis u siebie z adnotacją, że pochodzi z "Brulionu z przepisami" :-) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie!
-
2013/03/20 23:00:43
Ma-kuchnia, dziekuje, na pewno wpadne! :-))
Durszlak.pl