skrawki naszej kuchni, naszego domu, nas samych...
Blog > Komentarze do wpisu

pieczone pierogi z kapusta i grzybami

jako mloda mama popelniam troche grzechow w kuchni. bywa, ze jestem bardziej roztargniona i zapominam dodac jednego z glownych skladnikow do ciasta. tak tak, skleroza nie boli, a kruszynek jest tak absorbujacy, ze nic dziwnego, ze zapominam...

ale tym razem nie bede sie wymigiwac przez synka albo brakiem drozdzy w polskim sklepie. napisze prawde: zdarza mi sie czasem (i to nie tylko jako mlodej mamie) zakupic sproszkowane ciasto na pizze! wyglada to tak, ze dodaje tylko wode, wyrabiam ciasto, wcale nie musze odstawiac do wyrosniecia i po pol godzinie wyjmuje cudownie pachnaca pizze z piekarnika. a najwiecej czasu zajmuje mi pokrojenie dodatkow. i musicie ten fakt wybaczyc ;-)



ale, zeby nie bylo tak latwo, postanowilam z proszku na pizze upiec cos bardziej wymyslnego. wyszlo znakomicie!
mianowicie, mowa o pieczonych pierogach! a do nich klasyczny farsz z kapusty i grzybow. no i oczywiscie sos czosnkowy, ktorego polecalam wczesniej - klik klik.



pieczone pierogi z kapusta i grzybami (okolo 30 sztuk):

ciasto drozdzowe na duza blache pizzy (mozecie skorzystac z mojego ciasta na calzone lub kupic sproszkowana baze do pizzy)
500 gram kiszonej kapusty
garsc suszonych grzybow
cebula
sol, pieprz
jajko

ponadto:
odrobina oleju do smazenia
sos czosnkowy

grzyby namoczyc na noc.
nastepnego dnia ugotowac je w tej samej wodzie do miekkosci. pokroic drobno.
kapuste odcedzic. ugotowac do miekkosci.
cebule poszatkowac w kosteczke. podsmazyc na odrobinie oleju. wymieszac grzyby, cebule i kapuste. doprawic do smaku sola i pieprzem.

z ciasta wycinac kola. nakladac po lyzeczce farszu. zlepiac pierogi. posmarowac rozbeltanym jajkiem.
piec w temperaturze 200 stopni przez jakies 10-15 minut.
podawac z sosem czosnkowym.

piątek, 07 sierpnia 2009, cuda.wianki

Komentarze
2009/08/07 15:48:27
Wygladaja bosko! przepadam za pierogami zwłaszcza w wersji wytrawnej i nawet podobne kiedyś upiekłam tylko zamiast suszonych grzybów dałam pieczarki:)
-
2009/08/07 15:52:42
Zjadłabym takiego pierożka:-)
-
2009/08/07 16:49:15
Bardzo podoba mi się Twój blog, dlatego postanowiłam przekazać Ci Kreativ Blogger Award i Beautiful Blog Award. Więcej dowiesz się u mnie:
cioccolatogatto.blox.pl/2009/08/Kreativ-Blogger-Award-oraz-Beautiful-Blog-Award.html
:)
-
2009/08/07 16:54:52
dziekuje viridianko! :-)
-
2009/08/07 18:38:14
Tobie można wybaczyć wszystko a pomysł na pizzowe pierożki genialny :)
-
2009/08/07 18:53:42
hmmm hmmm a u nas w Polsce jest taka baza??? jeju to musi być pyszne!!!
-
2009/08/07 19:08:07
młoda mamo :-)
cóż to za grzechy!

nie warto tracic czasu na stanie w kuchni,
gdy można go poświęcic takiemu słodkiemu kruszynkowi!
-
2009/08/07 19:51:01
doslownie sie zmowilysmy. u nas dzisiaj tez byly takie pierozki, tylko ze z kapusta i miesem:)
-
2009/08/07 22:21:44
To musi być pyszne. A jakie rumiane :)
-
2009/08/07 22:53:45
wow :))) a gdzie kupujesz ten magiczny proszek?
-
2009/08/07 22:57:53
Jakie one śliczne i z cudnym nadzieniem. Swietny pomysł Cudawianko :))
-
2009/08/08 16:23:17
qoopko, wszedzie, poczawszy na tesco... pizza basa mix sie nazywa.
iis, lece obejrzec Twoje pierozki :-)
ugotujmy, ma sie rozumiec! ;-) czasami kruszynek mi towarzyszy. najbardziej lubi dzwiek miksera... ;-)
pollyzeczki, nie mam bladego pojecia... ale jesli ciasta sa w proszku to moze i ciasto na pizze?

-
2009/08/09 20:48:50
:)
ejj ale one muszą być boskie!:D
-
Gość: , juu60.internetdsl.tpnet.pl
2009/10/23 11:13:45
musza byc wysmienite good abela
Durszlak.pl