skrawki naszej kuchni, naszego domu, nas samych...
Blog > Komentarze do wpisu

placek pasterza

w naszej kuchni zapachnialo zima. bo zima najczesciej pieke zapiekanki. a placek pasterza jest jedna z naszych ulubionych.



przepis, choc urozmaicam go czesto, znam odkad jestem na wyspie (czyli to juz 5 i pol roku).
placek pasterza to byla milosc od pierwszego kesa, choc nigdy by mi przez mysl nie przeszlo, ze ziemniaki i mieso mielone to dobre polaczenie.

jesli wiec czasem narzekam na angielskie badz irlandzkie jedzenie, to w przypadku tej zapiekanki nie ma mowy o jakimkolwiek marudzeniu!

podaje Wam przepis na moja ulubiona wersje.



placek pasterza (2-4 osoby):

250g miesa mielonego indyczego lub kurzecego
250g miesa mielonego wolowego
5-6 ziemniakow
2 sredniej wielkosci cebule
3 sredniej wielkosci marchewki
1 galazka selera naciowego
3 lyzeczki koncentratu pomidorowego
750ml bulionu z kurczaka bdz warzywnego
2 lyzeczki musztardy francuskiej (z ziarnkami gorczycy)
przyprawy: sol, pieprz, ziola prowansalskie, natka pietruszki
odrobina sosu sojowego

ponadto:
olej do smazenia
maslo do puree
kawalek masla

ziemniaki obrac, ugotowac w osolonej wodzie do miekkosci. rozgniesc z maslem (ilosc w zaleznosci od upodoban) na gladkie puree. wymieszac z musztarda. odstawic.
cebule pokroic w drobna kosteczke. selera w cienkie talarki, a marchewki zetrzec na duzych oczkach tarki.
mieso mielone (oba rodzaje) przesmazyc na odrobinie oleju na brazowo. dodac cebule, marchew oraz seler. smazyc razem, mieszajac od czas do czasu. kiedy warzywa beda prawie miekkie, dodac koncentrat pomidorowy. wymieszac i smazyc chwile razem, po czym wlac na patelnie bulion. dusic (najlepiej pod przykryciem) 20-30 minut, dopoki woda nie odparuje, a sos zrobi sie gesty. pod koniec dodac przyprawy oraz sos sojowy.
w naczyniu zaroodpornym rozlozyc mieso z sosem, na to ziemniaczane puree. widelcem wyrzezbic szlaczek. kawalek masla pokroic w cienkie plasterki. rozlozyc na zapiekance.
piec 30-40 minut w 180 stopniach.
serwowac gorace, najlepiej z ulubiona surowka.

przepis na moj ulubiony placek pasterza podaje z okazji "ziemniaczanego sezonu 2009", ktory prowadzi olga smile:


środa, 28 października 2009, cuda.wianki

Komentarze
2009/10/28 21:54:43
Niezła ta zapiekanka, zjadłabym jedną porcję...
-
2009/10/28 22:06:10
pysznie wyglada,bardzo lubie tego rodzaju zapiekanki,sa doskonale wlasnie na jesienne czy zimowe obiady,mniaaaam....
Pozdrawiam :)
-
2009/10/28 22:09:10
Oj, mam w domu kogoś kto uwielbia połaczenie ziemniaków i mięsa mielonego:) Muszę wypróbować ten przepis:)
-
2009/10/28 22:10:11
wiosenko, jesli tak to koniecznie :-)
-
2009/10/28 22:16:01
Och, wygląda przepysznie! Ja ostatnio oglądałam sobie przepis na ten placek, spodobał mi się bardzo, myślę, ze by nam smakował. :)))
pozdrawiam cieplutko :)
-
2009/10/29 00:56:29
o tak! Jest bardzo smaczny , robilam wielkorotnie - super!
-
2009/10/29 08:27:55
A ja wciąż nie mogę się jakoś przekonać do pasterskiego placka :( No nic, popatrzę sobie na Twoje piękne zdjęcie i się będę przekonywać :)))
-
2009/10/29 08:34:47
Jak zwykle mnie zaskakujesz? U mnie mięsożerny połówek pewnie by się ucieszył z takiego dania :) Muszę to sprawdzić :) Pozdrawiam !
-
2009/10/29 08:54:55
Bardzo mnie zaciekawił przepis. Jednym słowem kolejny w kolejce do przetestowania ;]
-
2009/10/29 08:55:43
Pięknie wygląda. Ciepło i sycąco. Oj i u mnie On by się ucieszył.
Pozdrówka
M.
-
2009/10/29 11:13:05
Ooo, już kiedyś gdzieś tą zapiekankę widziałam, miałam wypróbować przepis, ale uciekło z pamięci. Teraz nie pozwolę temu przepisowi uciec i na pewno wyprobuję :)
-
2009/10/29 12:18:31
Tez uwielbiam to danie :) Moglabym jesc co tydzien :)
-
2009/10/29 13:29:16
Wyglada pysznie. Uwielbiam takie zapieknaki. Robilam juz kiedys cos podobnego i pamietam, ze bardzo nam samkowalo.

Zapraszam na obiecane placuszki z dyni :))
-
2009/10/29 14:04:19
majazteca, juz lece obejrzec placuszki :-)
saurelin, no ja co dwa ;-)
wedelko, mam nadzieje, ze posmakuje!
szarlotku, zaskakuje? to takie proste danie :-)
tilianarko, a jadlas kiedys? i nie smakowalo?
magoldi, wiemy co dobre! :-)
majanko, obawiam sie, bo rzadko jadasz ziemniaczki, ale kto wie? kto wie? buzka!
-
2009/10/29 14:37:30
Placek pasterski chodzi za mną od jakiegoś czasu, ale nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu, teraz to się zmieni. Twoja wersja zachęca do wypróbowania.
-
2009/10/29 14:38:18
mnie też takie zapiekane obiady kojarzą się z zimą, a ten przepis zapisuję i tak sobie myślę, że jest szansa że moim ulubionym też zostanie :)
-
2009/10/29 14:49:06
świetna nazwa! a smaczek pewnie jeszcze lepszy:)
-
2009/10/29 15:51:07
zrobiłyśmy sobie z moją współlokatorką taki placek w niedzielę na kilka obiadków:P tylko skorzystałyśmy z przepisu KasiC, widzę że przepisy są podobne, nam bardzo smakowało
-
2009/10/29 17:16:39
A mówi się, że nie ma gorszego jedzenia od angielskiego :) Mojemu mężowi pewnie by smakowalo, bo to jego klimaty.
-
2009/10/29 18:51:23
nigdy nie jadlam, przepis zapisze, bo wstyd byc w UK i nie sprobowac tak u nich popularnego dania:)
-
2009/10/29 19:49:49
Łooo matulu, jakie to musi być dobre! Te ziemniaczki na wierzchu tak pięknie przypieczone, że aż ślinka cieknie na sam widok. :)
-
2009/10/29 20:59:14
malgosiu, ziemniaczki musza byc koniecznie przypieczone! :-)
iis, no wlasnie! ;-)
kabamaiga, a jednak! jest kilka potraw bez ktorych nie wyobrazam sobie juz zycia. w tym i placek pasterza! :-)
viridianka, jak smakowalo to swietnie! :-)
magdak, no ciekawe, ciekawe... czy zostanie?
nina007, mam nadzieje, ze bedzie smakowac!
-
2009/10/30 13:09:42
Na oko jest to jedno z tych dań o prostym urzekającym smaku, które się je, je i je, i trudno przestać, a jak się już człowiek obje to z niecierpliwością czeka kiedy stanie się choć odrobinę głodnawy żeby znów móc skubnąć troszeczkę. Dlatego ta zapiekanka może być niebezpieczna (brzuch rośnie!) ale nie mogę się powstrzymać przed zapisaniem jej w Ulubionych do wypróbowania czym prędzej. Pozdrawiam.
-
2009/10/30 17:23:24
jak ja uwielbiam takie żarełko!!! normalnie najbardziej na świecie i wszystkie delicje swiata bym za takie coś oddała :)) !!
-
2009/10/30 18:46:23
polyzeczki, po co cos oddawac, mozna zrobic ;-)
czyprakantoni, az tak lubisz? :-)
-
2009/11/11 15:11:08
Mmm..
pychotka:)
Placek pasterza musi być przepyszny.
-
2009/11/13 21:33:52
No, aż tak. Wiedziałem, od razu wiedziałem, że to musi być świetne. No i zrobiłem, i było. Relacja i podziękowania są tu: kuchnianagazie.blogspot.com/2009/11/kradniete-nie-utucza-no-to-nakradem-i.html
-
2009/11/13 23:45:47
lece sprawdzic jak smakowalo! :-)
-
Gość: Arisu, chello087206229058.chello.pl
2009/11/14 18:11:47
Właśnie go zrobiłam - przepyszny! Mąż się zajada :)
-
2009/11/14 20:21:01
super! a Ty nie? ;-)
-
2009/11/16 19:32:23
no i zrobiłam, był pyszny dziękuję za przepis i gorąco pozdrawiam
-
2009/11/17 09:26:10
kolejna zadowolona osoba, jak mi milo :-))
-
2009/11/18 20:40:36
kolejna zadowolona osoba:D Mi tez bardzo smakowal:) buziaki
-
2009/11/18 21:39:20
ha! to swietnie :-) nie bedziesz musiala juz kupowac :-))
-
2009/11/28 16:36:57
Upiekłam wczoraj, wyszedł baaaardzo smaczny, dziękuję za przepis :) Pozdrowionka!
-
2009/11/28 17:37:52
ojejku! ale fajnie, to chyba najbardziej ulubiona potrawa przez Was! :-)
-
Gość: Iwona, 95.152.193.5*
2010/01/05 17:03:29
Gwoli scislosci placek pasterza robi sie z mielonego miesa baraniego, mozna tez dodac groszek zielony, wiem, ze zmienilas mieso i dodalas kurczaka, ktorego Anglicy nie uzywaja do tegoz pie, ale uzywasz miesa wolowego, a wtedy to juz nie shepard's pie tylko cottage pie.....
-
2010/02/19 16:22:00
zwał jak zwał. może to będzie cudowny placek wiankowy? ;)
dużo słyszałam o tym placku i przepisów jest mnóstwo, ale zrobiłam pierwszy raz. z twojego przepisu.
i wiesz co? pyszny! ach! uwielbiam go!!! na drugi dzień wyjęty z lodówki jest jeszcze lepszy. bardzo się powstrzymuję, żeby nie zjeść porcji mojego męża, który zaraz wróci z pracy.
-
2010/02/21 21:32:47
Mamo.smoka, w takim razie ciesze sie niemziernie! :-)
Iwona, moze jak napisala Mama.Smoka nazwijmy placek wiankowym? ;-)
-
Gość: Henrietta, chello089079143092.chello.pl
2010/02/27 22:02:44
Pyszne, proste, podzielne, odgrzewalne. Dla młodej, pracującej matki to danie ma same zalety. Moja Rodzina bardzo je polubiła, więc robiłam je już kilka razy. A co do nazwy to, u mnie w domu nie jest to "placek pasterza" tylko "zapiekanka cudawianka". Serdecznie pozdrawiam.
-
2010/02/28 22:15:43
hahaha! coraz lepsze te nazwy! p.s. fajnie, ze smakuje! pozdrawiam :-)
-
2011/01/05 19:38:45
Przepyszna zapiekanka :) Robiłam już kilkakrotnie, ale dopiero teraz udało mi się zrobić jej zdjęcie. Na pewno bedzie gościć u nas częściej ;)
-
2011/01/07 00:28:23
Wedelko, po raz kolejny zgadzaja nam sie gusta! pozdrawiam serdecznie :-)
-
2011/07/21 19:41:51
Zobaczyłam dziś gotujące się ziemniaki i spytałam mamę od razu, czy wie co z nimi zrobić. Usłyszałam, że kopytka, zabroniłam, zaraz zabieram się za placek, bo mam na niego oko już od dłuuugiego czasu ;-).
-
2011/07/24 21:18:31
Bjedronaa, mam nadzieje, ze smakowalo! :-)
-
Gość: Jagodzianka, 178-159-175-52.tsm.tarnobrzeg.pl
2012/09/23 00:19:33
Zawsze jak słysze Plaek Pasterza czyli Shepherd's Pie przypomina mi się pewien odcinek "Przyjaciół" gdy Rachel zrobiła specjalny deser! ;)
Durszlak.pl