skrawki naszej kuchni, naszego domu, nas samych...
Blog > Komentarze do wpisu

pierozki z kurczakiem w ciescie francuskim

przepraszam bardzo, to my mamy karnawal? - zapytala Cudawianki Faceta... hmmm... odpowiedz okazala sie bolesna. otoz, dzieki Kruszynkowi zapomnielismy co to dobra zabawa. za to mamy w zamian obolale kolana, podczas klekania, gdy Kruszynek stawia pierwsze kroki. ale, kto by narzekal?? swiat i tak widze przez rozowe okulary :-)



karnawal karnawalem. tance tancami. wystarcza te z Kruszynkiem. tany, tany ;-) za to jesc trzeba i oto zapraszam na swietne karnawalowe pierozki z kurczakiem i kremowa kukurydza. a jak sie skonczy karnawal to pierozki beda rownie dobrze smakowac! ;-)

przepis jest modyfikacja pewnego przepisu, ktory wieki temu zapisalam sobie  z netu. niestety, mozecie mnie nawet zastrzelic, ale jak na zlosc nie moge teraz znalezc tej strony. jesli ktos zna ten przepis, czekam na podpowiedz... z gory dziekuje!



pierogi z kurczakiem w ciescie francuskim (12 sztuk):

2 piersi kurzece
1 puszka (325g) kukurydzy
2 lyzki mleka
3 lyzki smietany 18%
12 cebulek od szczypiorka
sol, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
1 blok (500g) ciasta francuskiego

ponadto:
olej do smazenia
jajko do posmarowania
maka do wysypania formy

piersi kurzece pokroic w drobna kostke. obtoczyc w ulubionej przyprawie do kurczaka. usmazyc na odrobinie oleju na zloto. odtluszczyc na papierowym reczniku.
kukurydze z puszki odsaczyc. wlozyc do blendera. wlac tam mleko. zmiksowac razem na w miare gladka mase. polaczyc z kurczakiem. wymieszac ze smietana oraz drobno pokrojonymi cebulkami.
na koniec doprawic do smaku sola i pieprzem.
ciasto rozwalkowac. wycinac kwadraty. nakladac farsz i zlepiac pierogi w trojkat. skrecac brzegi, jak na zdjeciach.
jajko rozbeltac. posmarowac nim pierozki, ulozone na blaszce, posypanej odrobina maki.
zapiekac przez 25 minut do zarumienienia sie w 200 stopniach.
podawac cieple lub zimne.

przepis laduje na liste akcji "karnawalowe przekaski" jaka prowadzi olciaky:



wtorek, 02 lutego 2010, cuda.wianki

Komentarze
2010/02/02 22:48:33
zglodnialam! Super sa! Zapisze sobie przepis
-
2010/02/02 23:45:52
Podobają mi się ! Ja też zrobiłam się glodna o tak nieprzyzwoitej porze. Alez kusisz Kochana pysznymi pierozkami:)

Ściskam mocno :***
-
2010/02/02 23:49:33
Wariacje z ciastem francuskim opanowałam do perfekcji, ale takich pierożków jeszcze nie robiłam :) Wyglądają smakowicie :) Pozdrawiam :)
-
2010/02/03 05:55:58
Cudowny przepis! ja wcześniej go nie widziałam , to Ci nie pomogę, ale za to teraz już wiem gdzie szukać :D Świetna propozycja:)
-
2010/02/03 07:20:52
Cudawioanko... jakie one ładniutkie :)
Śliczne, oj Kruszynkowi pechnie pachniały...pachniały.
Może i ja je zrobie, bo coś karnawałaowe przepisy u nie jak na razie - zupełnie porażkują :)
Całus mocy, jak fajnie, że już jesteś!
M
-
2010/02/03 08:49:33
hmm. bardoz mnie zainteresowały. z pewnocią skorzystam :)
-
2010/02/03 09:48:43
Nie ma to jak "tany, tany" z Maluszkiem :)) To lepsze niz karnawalowa zabawa :))

Pierozki zapisuje do zrobieia bo az mi slina leci na sam widok :)) Pozdrawiam cieplutko.
-
2010/02/03 14:30:24
Robiłam niedawno coś podobnego, tylko inaczej zawijałam . Było pyszne:)
-
2010/02/03 16:55:32
No tak, do tanów z Kruszynkiem trzeba mieć dużo sił, a takie pierożki to wspaniała sprawa :)
Pozdrawiam :*
-
2010/02/03 19:33:52
Takie pierożki, to i latem, i zimą, i w karnawale, i w innym okresie roku muszą smakować wyśmienicie. I jak się prezentują! Świetnie po prostu.

Pozdrawiam! :)
-
2010/02/03 19:54:08
ja też tylko tany, tany w rytmach Bebe Lilly :)
-
2010/02/03 20:10:50
troszke nie na temat, bo... dla Kruszynka: www.babyradio.pl zeby pieknie robil tany tany :)
i bebe lilly tez tam leci :D
-
2010/02/03 20:13:37
Myniolinka, hehehe...
Zaytoona, nie sa zle ;-)
Tili, oj trzeba trzeba!
Wiosenko, lece sprawdzic :-)
Majazteca, musze korzystac poki moge, bo kiedys juz Kruszyn/nie Kruszynek nie bedzie chcial tanczyc z mamusia ;-)
Myosthis i Fiolka i Iis, polecam!
Moniko, na razie Kruszynkowi pachnie mleko i marchewka ;-)
Atinko, a ja wciaz pamietam Twoj gyros w ciescie francuskim!
Majanko, taki glod pozna pora bywa niebezpieczny ;-) lepiej nie zagladac na durszlak! ;-)

-
2010/02/03 20:13:58
Mniam mniam mniam
Pięknie rolowane;)
Dzięki, dzięki Cudawianeczko:*
-
2010/02/03 20:21:05
Olciaky, nie ma za co! jak posmakuja to podziekujesz ;-)
Ninn17, znamy znamy, ale jeszcze Kruszynek srednio lubi radio, w przeciwienstwie do ruchliwych teledyskow...
-
2010/02/03 22:51:52
Masz racje Cudawianko, kto by narzekal? ;)
A pierozki tego typu bardzo lubie, z reszta ciasto francuskie jest czestym gosciem w mojej lodowce :)

Usciski!
-
2010/02/04 03:23:20
Cudownie wygląda:) Ale musiało być pyszne:!
-
2010/02/04 16:07:06
O coś pysznego do zrobienia!! :)) Pieknie wygląda !!
-
2010/02/04 20:17:56
Ależ fantastyczne danie! :) Mniam!
-
2010/02/04 21:38:11
Katarina, Pollyzeczki, Gosiaa, nam smakowalo! :-)
Beo, no ja nie narzekam! :-) co do ciasta, u mnie tez!
-
2010/02/05 00:43:57
cześć Cudny Wianku :))
te pierożki wyglądają niezwykle smacznie, przygotowanie jak widzę szybkie, składniki łatwo dostępne, muszę sobie takie na obiad kiedyś sprawić :)
i jeszcze myślę że groszkową wersję można by wypróbować :)))
-
2010/02/05 10:13:48
Jakie pyszne maleństwa :) Idealne na imprezę :)
-
2010/02/05 13:25:12
Kasiuuu, malenstwa sa rzeczywiscie smakowite ;-)
Viri, groszkowa? czemu by nie?
-
2010/02/09 23:10:57
rewelacyjne, robiłam pyszne :)
-
2010/02/10 18:56:03
widzialam! slicznie sie u Ciebie prezentuja! :-)
-
2010/02/26 18:02:09
pyszne sa:)
Niestety wiele mi sie otworzylo w czasie pieczenia. Wygladaly jak potworki ale smakowaly wspaniale:)
-
2010/02/26 20:29:35
ciesze sie, ze smakowalo! niesttey trzeba je mocno zlepic, bo moga sie otworzyc. ja juz mam wprawe, a i Ty pewnie tez wkrotce bedziesz miala! pozdrawiam Cie Iis! :-)
Durszlak.pl