skrawki naszej kuchni, naszego domu, nas samych...
Blog > Komentarze do wpisu

babka ziemniaczana

no zgadlyscie, zgadlyscie... oczywiscie, ze chodzilo o ziemniaczana babke! ale pytanie nie bylo z tych trudnych... ;-))



babka ziemniaczana to moja milosc od pierwszego kesa. i wcale nie taka stara, bo potrawe poznalam calkiem niedawno. o tym jak pysznie smakuje opowiedziala mi kolezanka z pracy (Polka, wprost z Suwalk!). wystarczyla mi zacheta, ze smakuje jeszcze lepiej niz placki ziemniaczane, a jestem plackozerna (co widac tutaj, klik klik), wiec czym predzej ja zrobilam!



do babki ziemniaczanej nie potrzeba wiele. jej smak podkresla tylko cebula i boczek oraz jak dla nas wspomniana niedawno, domowa cwikla, klik klik.

jest to jedno z tych dan, do ktorych mam nadzieje przekaze moja milosc Kruszynkowi...



babka ziemniaczana
(forma 20 cm):


1kg ziemniakow
250g boczku
2 cebule
2 jajka
3/4 szklanki bulki tartej lub kaszy manny (ewentualnie maki pszennej)
sol, pieprz, majeranek

ponadto:
odrobina oleju do podsmazenia boczku
maslo do wysmarowania formy
cwikla do podania z babka (moze byc z tego przepisu, klik klik)

ziemniaki i cebule obrac. zetrzec na tarce na malych oczkach badz zmiksowac w food procesorze.
pokrojony w drobna kosteczke boczek podsmazyc na patelni na rumiano. odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku.
do ziemniakow i cebuli dodac jajka, bulke tarta (kasze manne lub make) i przyprawy (sol, duzo pieprzu i duzo majeranku) i dobrze wymieszac. na koniec dodac boczek.
mase przelozyc do wysmarowanej maslem formy na babke.
piec 1h w 180 stopniach, do suchego patyczka.
jeszcze cieple wyjac z formy. podawac z domowa cwikla.
wtorek, 02 marca 2010, cuda.wianki

Komentarze
2010/03/02 21:06:56
Fantastyczna baba! Z przepisu na pewno skorzystam...
Pozdrawiam.
-
2010/03/02 21:19:25
Babki ziemniaczane są super, juz wiem co bedzie w weekend na obiad :)
-
2010/03/02 21:42:16
Straszliwą mam ochotę spróbować tej babki. Tak jest zachwalana, że konieczne muszę sama przekonać się, "czym to się je". ;))

Pozdrawiam!
-
2010/03/02 21:42:51
i ja jestem plackożerna
chyba pora na babkę..
-
2010/03/02 21:43:47
Nie jadłam nigdy. Zrobię jak tylko wyjdę z diety :)
-
2010/03/02 21:53:58
Mniam! Wspaniala ta babka! Jadłam jeden jedyny raz i bardzo mi smakowała.
Pozdrówki ciepłe!:)
-
2010/03/02 22:00:00
Czuję, że to także mój smak! :)
-
2010/03/02 22:00:49
piękna babka:) muszę koniecznie wypróbować, bo wygląda bardzo smakowicie:))
-
2010/03/02 22:15:49
Ciekawy przepis, musze w koncu ja zrobic
-
2010/03/02 22:18:16
Ach, moja miłości również! Jeszcze nie widziałam jej w takiej ładnej formie :) Trzymam kciuki, żeby Kruszynek też się w niej niebawem zakochał :)
-
2010/03/02 22:43:30
kocham placki nad zycie...nienawidze trzec ziemniakow...food procesor mam tylko czy trze ziemniaki musze zobaczyc :)) hehe ale zachecilas mnie na maxa!
-
2010/03/02 22:52:07
jakos nigdy nie moglam sie przekonac do tego dania choc nigdy nie jadlam;) moze kiedys sie skusze i polubie?;)
-
2010/03/03 00:22:21
w moich stronach to się nazywa kugiel i robi się z żeberkami. mlask-mlask :)
-
2010/03/03 05:25:06
Pysznie wygląda:) ja też bardzo lubię takie dania:)
-
2010/03/03 07:39:07
no i po co tu zaglądałam od samego rana?.... teraz będę o niej marzyć w pracy....
-
2010/03/03 07:50:44
Muszę i ja kiedyś spróbować takiej babki :) Twoja prezentuje się wspaniale :)
-
2010/03/03 09:25:33
Bardzo kusząco prezentuje się Twoja ziemniaczana babka.
Lubię takie smaczne dania. Pozdrowionka :)
-
2010/03/03 09:45:36
O taaaak :) babka ziemniaczana to moje ulubione danie od maleńkości. Uwielbiam ją, ale tylko w najprostszym wcieleniu - bez zbędnego mięsa, żeberek czy innych dodatków. U mnie piecze się w na duszej blasze, ale w Twoim wykonaniu wygląda ładniej.
-
upl
2010/03/03 11:09:02
rewelacyjny przepis :-)
-
2010/03/03 12:47:09
Babka kojarzy mi się z wakacjami u babci, bardzo miłe wspomnienia :) a baka wygląda pierwszorzędnie :)
-
2010/03/03 13:48:34
Mama.smoka, a to dziwne, bo ja myslalam, ze Ty wlasnie z Suwalk jestes, a wlasnie stad byla kolezanka co nazywa babke babka i robi z boczkiem... :-)
Iis, jesli lubisz ziemniaki i placki ziemniaczane, powinno smakowac!
Qoopka, na pewno trze. chyba kazdy food processor ma te zwykle noze do drobnego ciachania, to wlasnie te potrzebujesz...
-
2010/03/03 14:25:13
Babka wygląda wyśmienicie, na pewno upiekę....
-
2010/03/03 15:37:16
Babka ziemniaczana to stały element menu w mojej rodzinnej kuchni, uwielbiam tą robioną przez moją mamę, trochę mniej smakuje mi moja własna, ale ćwiczę nad jej właściwym smakiem. Jeżeli goszczę u siebie kogoś z dalszych okolic, kogoś kto nie zna tego smaku, to zabieram go do Supraśla na babkę mistrzyni Pani Czesi bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35233,4192601.html.
Ale przyznaje, że babki w tak ładnym kształcie jak Twoja jeszcze nie widziałam.
-
Gość: pollyzeczki, 77.223.225.9*
2010/03/03 16:20:18
zabieram sie do takiej babki i zabieram ale twoje zdjęcie mnie zmobilizowalo :)
-
2010/03/03 19:41:35
tak, w Suwałkach to baba ziemniaczna, ale z pochodzenia jestem mazowszanką :)
-
2010/03/03 20:25:30
Cudawianki, bo ona jest cudna! A najlepsza gdy robiona przez gospodynie ze wschodniej ściany PL! :)
Ja każdorazowo dałabym się pokroić na plasterki, byle tylko zjeść choć mały kawałeczek. :)
Przepiękna Ci wyszła! Boska! Patrzę na nią i mam wrażenie, jakbym czuła ten wspaniały zapach... Boszzzz..., ale mi smaka narobiłaś...
-
Gość: Cherris, 77.46.58.6*
2010/03/03 22:50:16
Pozdrawiam ze stolicy babki ziemniaczanej, czyli z Białegostoku. :) Twój przepis jest dokładnie taki, jaki powinien być i pisze Ci to fanka babki ziemniaczanej, placków ziemniaczanych i ogólnie ziemniaków. Pozdrawiam ciepło.
-
Gość: Cherris, 77.46.58.6*
2010/03/03 22:51:28
Aj i i dodam, że babka najlepiej smakuje ze szklanką zimnego mleka. No palce lizać. :D
-
2010/03/04 01:19:00
Moją babcia ją jakoś inaczej nazywała, ale mam galopującą sklerozę :(
Kiedy zapraszasz gości na to cudo to se bilety wcześniej bym kupiła :D
-
2010/03/04 09:01:34
Wczoraj upiekłam Babeczkę :) znam ten przepis juz od dawna ale zapomniałam zupełnie o tym :)ja z tych plackożerców więc danie idealne.niestety piekłam w keksówce,nasmarowałam olejem i wysypałam bułka tarta a mimo to przykleiła się...buu ale i tak pyszna!
-
2010/03/04 09:02:32
aha- u mnie w domu mówiono na nia :"babaucha" czy "babałucha" :)
-
2010/03/04 09:05:42
zapomniałam jeszcze dodać że podałam z sosikiem pieczarkowym...hmmm

a tak wogóle to pozdrawiam cerdecznie cudawianki ! jesteś inspiracja moich obiadów :) zaglądam tu już od dawna i w końcu zaczęłąm komentować!
dziękuję i pozdrawiam
-
2010/03/04 15:17:51
Basiu, z sosem pieczarkowym musialo byc pyszne! ja solidnie smaruje forme maslem i raczej nie mam problemu z wyciagniem babki, nie przykleja sie... milo mi byc Twoja inspiracja, pozdrawiam! :-)
POleczko, moze kugel? dla Ciebie bez biletow ;-))
Cherris, z mlekiem? hmmm... dla mnie chyba jednak z maslanka! :-)) pozdrawiam
Malgosiu, nie wiem nie jadlam na Wschodzie... pewnie musi byc przepyszna, jesli tak zachwalasz... poki co musi mi starczac ta moja, skromniutka :-)
Mamo. smoka, no to sie wyjasnilo! :-))
Nino, babka pani Czesi musi byc zatem pyszna! a podanie jej w takiej formie jest chyba niezlym trickiem dla tych, ktorzy mysla, ze babka nie moze byc smaczna...
-
2010/03/07 09:01:36
jeszcze nigdy nie jadłam babki ziemniaczane, czas to zmienić :) fajny przepis i zdjęcia pozdrawiam
-
2010/03/08 12:50:50
Nigdy jeszcze nie robiłam, choć lubię taką kuchnię.
-
2010/03/08 21:26:02
nie jedzenie babki, to dla mnie tak, jakby nie jeść nigdy maminych czy też babcinych pierogów!
myślałam, że jest popularnym posiłkiem pod taką czy inną nazwą... o ja naiwna...
-
2010/03/08 22:12:28
jak sie okazuje, nie jest :-) a szkoda, bo to swietne danie!
-
2010/03/10 20:51:17
Mmm..
przepis wędruję do ulubionych i zostanie wykorzystany wraz z ćwikłą już niebawem:)
Nie uwierzysz, ale jeszcze nigdy nie piekłam ja takiej babeczki;D!
-
Gość: Henrietta, chello089079143092.chello.pl
2010/03/12 21:55:14
Pyszne! Zrobiłam z maleńkimi modyfikacjami, dodałam dwa ząbki czosnku oraz wierzch posmarowałam roztopionym masłem. Bardzo nam smakowało więc potrawa do powtórzenia. Pozdrawiam serdecznie.
-
2010/03/12 22:09:23
Już zapisuję przepis, ja, miłośniczka placków ziemniaczanych...i nawet nie straszne mi będzie tarcie ziemniaków:))
-
2010/03/12 22:13:39
Eweno, ojej podziwiam z tym tarciem, ja sie zdaje na food processor! ;-)
Henrietta, ciekawa jestem tego roztopionego masla, bo ja lubie spieczona skorke naszej babki, wiec ciekawe jak smakuje, kiedy sia ja posmaruje maslem?? fajnie, ze smakowalo!
-
Gość: Henrietta, chello089079143092.chello.pl
2010/03/12 22:40:49
Posmarowałam wierzch babki masłem na jakieś 20 minut przed pieczeniem. Skórka była rumiana i chrupiąca. Zapomniałam dodać, że mojemu ziemniaczano plackolubnemu mężowi szczególnie smakowała wersja odsmażana ( oczywiście na boczku). Pozdrawiam.
-
2010/03/13 10:55:57
o tak, odsmazana jest pyszna! :-)
-
Gość: Gudryk, chello089075174193.chello.pl
2010/09/09 12:37:58
prawie mojej ukochanej MaMy z Grodna;-)to ona mnie ziemniaczkowymi przepisami uczyniła szczęśliwym do dziś.
drobny dodatek - odsączała nieco utarte ziemniaki ale tak by skrobię, która się "zmaterializuje" na dnie miseczki do osączania, dodać z powrotem do masy ziemniaczkowej.
Pewnie powiesz, że to zależy od pory i rodzaju ziemniaków, i jak to bardzo częste, będziesz miała rację;-)
Pozdrawiam
K.R
-
2010/09/09 13:30:24
Gudryk, ja rzadko mam racje :-)) bardzo sie ciesze, ze smakowalo!
-
Gość: Aikon, 178.73.35.10*
2011/02/12 11:39:03
W Supraślu (niedaleko Białegostoku) mieszka i prowadzi mały bar pani, która w pieczeniu babki ziemniaczanej jest mistrzynią polski :) Podaje ją z kefirem i drobno pokrojoną kapustą kiszoną:) Coś wspaniałego :)
Twój przepis oczywiście wypróbowałem. Wyszło idealnie :)
Pozdrawiam :)
-
2011/02/12 14:58:51
Aikon, alez mily komplement, dziekuje :-)
-
Gość: Ja, acpd116.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/14 12:51:32
Babkę zrobiłam... Przepis szybki i prosty.. I na tym kończą się jego zalety... W smaku okropny.. I to nie tylko opinia moja.. ale całej rodzinki... Szkoda, bo przepis wydawał się ciekawy :(
-
Gość: , bsa74.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/11 19:43:23
pyszna a jeszcze lepsza jest kiszka ziemniaczana
-
Gość: Joasia, c169-140.icpnet.pl
2011/12/22 18:37:05
co do Pani z 14.11 - moze pomyśli Pani o tym, ze boczek miała Pani nie świeży. Albo kiepskie ziemniaki? Prosze sie zastanowić zanim się coś palnie.
Moim zdaniem: Przepis rewelacyjny. Jadłam wcześniej babki ziemniaczane ale wszystkie chowają się w porównaniu do tej. REWELACJA!
-
Gość: , 83-70-35-223-dynamic.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2012/03/03 13:44:36
bardzo smaczna babka. U nas w domu jest od zawsze, tylko pod nazwą: kartoflak i piecze się go na blaszce.Ja pochodzę z Mazur.
-
Gość: Danusia3xd, 89-75-111-177.dynamic.chello.pl
2012/03/13 22:16:43
Witam,
właśnie rozkoszuje się smakiem tej babeczki :D yummy. Po raz pierwszy zrobiłam i napewno nie ostatni - POLECAM :D
-
Gość: mewcia, 80.48.4.23*
2012/03/25 23:36:58
Witam. u mnie w domu nazywany jest kartoflakiem. Nie wiem skąd ten przepis, ale na każdą imprezę goście sobie życzą to danie.
U nas w szerokie blasze do ciasta, z wierzchu przykryty plastrami słoniny. Najlepszy smakuje, gdy piecze się około 3 godzin.
P.S. Jestem z mazowsza :)
-
Gość: mewcia, 80.48.4.23*
2012/03/25 23:38:27
Zapomniałam dodać.. uwielbiam Twoje przepisy! Jestem tu od niedawna :)
-
2012/04/04 18:37:30
Właśnie się robi w piekarniku :)
-
Gość: Joanna, net66.internet.szczecin.pl
2012/05/02 16:40:33
Smak dzieciństwa! Moja babcia pochodziła z Lidy i baba ziemniaczana z boczkiem (albo bez w gorszych czasach) to było moje ulubione danie. Babcia, zamiast mąki, dodawała kaszę manną. Może ktoś z Was też tak robił? Babcia piekła ją na dużej blaszce w piecu węglowym. Pycha! Jutro piekę wg Twojego przepisu i napiszę o wrażeniach. Pozdrawiam!
-
Gość: , 193.106.192.*
2012/07/04 16:10:29
A jaka mąka idzie do tej babki ?
-
2012/07/04 18:05:29
Gosc, pszenna :-))
-
2012/10/29 14:46:02
Babka wyszła bardzo smaczna :) Pierwszy raz miałam okazję jej spróbować bo jakoś u mnie w domu nie było zwyczaju jej pieczenia. Jak dla mnie w smaku przypomina mazowieckie pyzy. Zrobiłam ją w dużej keksówce i musiałam piec prawie 2h ale warto było czekać. Chyba zostanę fanką tej potrawy :) Pycha!
-
2012/10/31 19:50:41
Raylaa, to fajnie! cieszy mnie to ogromnie! :-))
Durszlak.pl