skrawki naszej kuchni, naszego domu, nas samych...
Blog > Komentarze do wpisu

ciasto na slodka tarte

rzadko pieklam tarty. zawsze wolalam porzadny kawalek ciasta. a tarta to nic innego, jak cienki spod i duzo owocow lub kremu.

o tej porze roku zmienia sie jednak wszystko. jak rowniez moja ochota na lekkie wypieki. napisze szczerze, w tym roku znajdziecie tu latem znacznie mniej ciast, bo mam zamiar delektowac sie owocami w deserach, a nie w ciastach. mam nadzieje, ze jednak wciaz bedziecie tu zagladac, bo wciaz bedzie pysznie ;-)

no i byc moze bedzie wiecej tart. zwlaszcza tych ze swiezymi owocami.

do tej pory nie pieklam ich tez ze wzgledu na brak odpowiedniego przepisu na spod tarty. a tu prosze. cudowna ksiazka "Jajka" M. Rouxa zmienila wszystko. znalazlam w niej idelany przepis na slodka tarte. juz sie nim z Wami dziele!

*przepis M. Roux "Jajka"



ciasto na slodka tarte
(srednica formy 22 cm)

250g maki
2 jajka
100g masla pokrojonego w kostke, niezbyt twardego
szczypta soli
100g cukru-pudru

make wysypac na blat, tworzac kopczyk. na srodku zrobic wglebienie. wlozyc tam maslo, cukier puder i sol.
te trzy skladniki mieszac palcami, dodac jajka, potem stopniowo make. dobrze wszystko wymieszac.
nastepnie zagniatac ciasto nasada dloni, zeby bylo calkiem gladkie. uformowac kule, owinac ja folia spozywcza i wlozyc do lodowki na 1-2 godziny.
nastepnie postepowac zgodnie z przepisami na dane tarty.

update z dn. 13.08.2013:
ciasto na tarte przygotowuje rowniez za pomoca malaksera. wrzucam wtedy wszystkie skladniki do urzadzenia, miksuje, az powstaje kula, ktora owijam folia spozywcza i wkladam do lodowki do schlodzenia.
jesli pieczecie tarte z bardzo slodkim nadzieniem radze zmniejszyc cukier w ciescie na tarte.

środa, 26 maja 2010, cuda.wianki

Komentarze
2010/05/26 10:17:59
kocham przepis na kruchy spód P.Herme!
a tarty uwielbiam, to mój ulubiony rodzaj ciasta (:
-
2010/05/26 10:42:34
Viri, bede wdzieczna za @ z przepisem od Herme. porownam :-)
-
2010/05/26 11:36:29
w Domu mam przepis, więc poproszę Mamę to mi wieczorem podyktuje przez telefon, i Ci wyślę m@upkę (;
-
2010/05/26 19:23:25
A ja bardzo rzadko robię tarty, ale może dzięki Tobie będę robić częsciej ;)
-
Gość: gosc, 80.48.235.8*
2010/06/06 19:13:18
na poczatku pisze aby dodać mąke i później znowu?
-
2010/06/06 20:37:50
na poczatku tylko wysypac make na blat, polaczyc ze soba maslo, cukier i sol, a dopiero po dodaniu jajek laczyc wszystko z maka. przepis (jak wspominalam) na podstawie ksiazki M. Rouxa, wiec prawie cytowalam. pozdrawiam serdecznie! :-)
-
Gość: troll, user-31-175-82-236.play-internet.pl
2012/07/01 18:07:06
A ile należy piec ciasto? :)
-
2012/07/01 19:10:17
Troll, zależy co chcesz wyczarować potem z tej tarty... można piec, jak w następnym przepisie juz razem znadzieniem i tam jest podany czas, a można najpierw podpiec, a potem nałożyć krem...
Durszlak.pl