skrawki naszej kuchni, naszego domu, nas samych...
Blog > Komentarze do wpisu

makaron z lososiem w sosie smietanowo-koperkowym

uwielbiam takie obiady! szybkie, proste i... smaczne! wiosna i latem jest ich w mojej kuchni znacznie wiecej niz zwykle! ale nic dziwnego, o tych porach roku spedzam w niej mniej czasu...

makaron i sos to wlasnie jeden z rodzajow obiadow SP&S (szybko, prosto i smacznie).



pisalam juz o tym, ze Facet jest zdecydowanym milosnikiem czerwonego sosu i cienkich nitek spaghetti. na szczescie dla mnie, coraz bardziej przekonuje sie do tagliatelle, ktore ja uwielbiam(!) oraz do bialych sosow. carbonara juz mielismy (klik klik, tutaj i tutaj), pora wiec na sosy smietanowe!
na poczatek z wedzonym lososiem i koperkiem!

*przepis zmodyfikowany z dniem 04.04.2013. pomysł własny.




makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym
(2-3 porcje)

300g makaronu*
180ml śmietanki kremówki
200ml mleka
odrobina soku z cytryny
garść świeżego koperku
120-150g wędzonego łososia
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

odrobina oliwy


makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. odcedzić.
w czasie jego gotowania przygotować sos: na patelni, na odrobinie oliwy, przesmażyć pokrojony drobno ząbek czosnku. wrzucić pokrojonego na kawałki łososia. przesmażyć. następnie wlać mleko i śmietankę na patelnię i dokładnie wszystko wymieszać. smażyć razem, aż sos zgęstnieje. doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
koperek drobno pokroić i wrzucić na patelnię.
odcedzony makaron dodać do patelni, wszystko razem wymieszać i podawać od razu.

smacznego!

*Wasz ulubiony makaron, tagliatelle, kokardki lub nawet świderki :-))
poniedziałek, 24 maja 2010, cuda.wianki

Komentarze
2010/05/24 10:18:16
moj ulubiony letni obiad :) tylko ja robie ze swiezym lososiem...pycha!
-
2010/05/24 10:25:53
Ja uwielbiam białe sosy, mąż na szczęście też, a dzieci są podzielone, jedno lubi, a drugi makaronów jak na razie nie uznaje żadnych. Pozdrawiam
-
2010/05/24 11:27:01
Robię bardzo podobne danie i uważam, że taki sosik jest wręcz idealny do łososia :) Ale smakowite zdjęcia :) Pycha!
-
2010/05/24 11:59:19
Chetnie bym sie wprosila na obied Cudawiako :))
-
2010/05/24 12:55:56
na ciepły czas szybkie obiady są najfajniejsze.. zamiast siedziec w kuchni, wolę pójśc cieszyc się słońcem. pysznie.
-
2010/05/24 14:50:05
Nie powinnam tu wchodzić przed zjedzeniem ... idę sobie kanapkę zrobić...
-
2010/05/24 14:51:26
Uwielbiam! Ja zawsze robie ze spaghetti i swiezym podsmazonym lososiem. Smakuje bosko :)
-
2010/05/24 15:58:15
Danie prezentuje się mega apetycznie :)
-
2010/05/24 16:02:20
Musi smakować doskonale - od dawna wszakże wiadomo, że łosoś bardzo lubi się zarówno z koperkiem, jak i śmietaną. Wcale Facetowi się nie dziwię, że coraz bardziej przekonuje się do jedzenia w Twoim stylu! ;))

Pozdrawiam!
-
2010/05/24 16:33:26
Przepadam za takimi obiadami! Sos z łososiem to jeden z moich ulubionych!
-
Gość: Anik, cpc2-aztw9-0-0-cust464.aztw.cable.virginmedia.com
2010/05/24 16:52:32
na nasze aktualne angielskie tropiki idealne!! :)
pozdrowienia!

ps: i dziekuje za ksiazke o spaniu która przekazała mi qoopka :)) na pewno sie przyda!
-
2010/05/24 18:53:49
Cóż za wspaniały obiadek Cudawianko! I ten łosoś, mniam! pychotka :))

Uściski :**
-
2010/05/24 20:43:08
Oj jak nic do zrobienia na weekend :) pyszna propozycja
-
2010/05/24 21:40:29
Łosoś to jest najpyszniejsza ryba :D
-
2010/05/25 05:55:28
jak ja lubie takie obiady! Pysznie się zapowiada:)
-
2010/05/25 10:39:59
:-) Świetne! Ja do tej wersji tagliatelle dodaje jeszcze szparagi. ale i bez nich mam wielką ochotę na to danie! Czyż Włosi z tą swoją kuchnią nie są boscy?
-
2010/05/25 13:22:48
Tak mi mów...(lub pisz ;) ). Musiało być wspaniałe...mniam.
-
2010/05/25 16:31:41
Oj, ale mi w brzuchu zaburczało..Pysznie wygląda ten obiadek, kochana..chętnie bym się wprosiła...i mimo diety wcale nie narzekalabym na tą śmietanę :)) Buziaki ;*
-
2010/05/25 20:44:24
Jak tylko przepis przeczytałam, to aż mi serce urosło. Uwielbiam makarony, a śmietana, łosoś i koperek brzmi zachęcająco - muszę wypróbować.
pozdrawiam
-
2010/05/26 06:56:53
Jadłam kiedyś takie danie w jakiejś restauracji ;) Było obłędne a teraz wiem ,że mogę je zrobić w domu. Pyszności!
-
2010/05/26 08:40:13
Katarina.F, jak sie dziwnie okazalo ostatnio, ja szparagow nie lubie :-(
Anik, jestem przekonana, ze sie przyda! :-) jak znajde chwilke dzisiaj to jeszcze nasmaruje jakiegos @! pozdrawiam :-)
Zaytoona, i chwala mu za to! ;-)
-
2010/05/28 21:22:57
tagliatelle z lososiem w sosie smietanowo-koperkowym to jest przepis stulecia!!!!!!!!! Jak ja dawno nie jadłam czegoś tak pysznego!!!! Dziękuje, dziękuję i jeszcze raz dziękuję!
-
Gość: Lusi, adno243.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/29 00:27:14
rewelacja.. w ogole jestem fanka twojego bloga :) uwielbiam te wszystkie przepisy- oczywiscie nie wszystko udaje mi sie zrobic za pierwszym razem, ale siie nie poddaje :)
-
2010/05/29 22:55:54
Lusia, dziekuje za mily komplement!
Bosa.Stopka, w takim razie ciesze sie ogromnie! :-)
-
2010/06/09 14:50:45
Rewelacyjne !! Własnie jestem po zjedzeniu tej pysznej potrawy !! bardzo smaczne...choc z braku świerzego koperku w okolicy ktorej mieszkam musiałam uzyc suszony...wciaz rewelacja !!
-
2010/06/09 22:03:19
Magdo, alez sie ciesze! :-))
-
2010/06/24 06:13:09
Rozkosz dla podniebienia! Skorzystałam z tego przepisu wczoraj, by zrobić coś dobrego dla męża z okazji Dnia Ojca i muszę przyznać, że tak smakowało wszystkim w domu, że po kilku minutach nie został nawet ślad po obiedzie. A dla mnie bomba, bo bardzo szybko się robi taki makaron. Danie już na zawsze ląduję w zeszycie z naszymi ulubionymi. Bardzo dziękuję!
-
2010/07/02 15:14:54
Pychotka! Robiliśmy z mężem ten makaronik już kilka razy. Zawsze, gdy nie mamy pomysłu na obiad, korzystamy z tego przepisu :) Szybko i baaaardzo smacznie :)
-
2010/07/02 21:33:02
Fabrykasnu, ciesze sie niezmiernie! i w szooku, ze juz tyle razy robiliscie, bo ja od tego czasu ani razu ;-)
Chaneal, bardzo prosze! ciesze sie, ze smakuje! :-)
-
2010/08/16 20:46:07
Ja zrobilam inna wersje, z kurczakiem i cukinia, ale wykorzystalam przepis na sosik - taki latwy, a taki pyszny!
-
Gość: kucharz, 77.223.233.4*
2010/11/04 17:57:58
ja bym zrobił mały tuning tego przepisu dodając cebulkę perłową w całości :) jutro zrobię to danie bo wygląda bardzo apetycznie ;)
-
2010/11/04 23:03:47
Kucharz, a prosze bardzo! mam nadzieje, ze bedzie smakowac! :-)
Agusia-czek13, fajny pomysl z tymi dodatkami!
-
Gość: Carlitta, 91.208.106.1*
2011/01/30 14:37:05
pyszniutkie!!
Oczywiście ma zylion kalorii, ale w niedzielę można ;p
zastąpiłam śmietankę, śmietaną 18% - również pycha.
Do tego tagiatelle wieloziarniste i 15 minutowy obiad gotowy ;)
Dziękuję za przepis.
-
2011/01/31 21:47:16
w niedziele wiele mozna... ;-) ciesze sie, ze smakowalo! :-)
-
Gość: iw., 90-156-28-34.internetia.net.pl
2011/03/23 15:54:23
moje kubki smakowe przeżyły orgazm... fantastyczne, fenomenalne, wyśmienite... achh, brak odpowiednich słów, żeby wyrazić zachwyt! Tylko czemu takie kaloryczne i nie można robić codziennie:(?
-
2011/03/23 19:45:43
Iw, nie mozna miec wszystkiego naraz, nie? ;-) ciesze sie, ze az tak smakuje! pozdrawiam!
-
Gość: Olla, 082139004024.radom.vectranet.pl
2011/09/05 01:42:04
Jak to jest z tą śmietana? Można dodać jednej 250ml + 2 łyżki (30%) czy to jakieś 2 inne mają byc? Bo tak mnie zmieszalo ze to jest osobno w przepisie. a może skoro przy śmietanie kremówce jest napisane że można dodać w wresji light to moze byc jakas 18/12 % ?
-
2011/09/05 13:08:56
Olla, tak na szybko, mozna dodac lzejsza procentowo, bo tez z takiej robilam. lepsza jest smietanka niz smietana, jesli wiesz o czym pisze? ;-) a w oryginale jest: smietanka+ 2 lyzki smietany :-)) w efekcie koncowym ma byc sos smietanowy i tyle :-)) pozdrawiam
-
Gość: ancia, 46.204.125.66.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/09/23 17:10:37
Dziś zrobiłam na obiad i moja rodzinka byla baaaardzo zadowolona:P trochę zostało, więc wieczorem będzie walka o to kto dokończy. Uwielbiam Twoje przepisy, bo są sprawdzone. Żałuję, że tak późno odkryłam Twój brulion, bo lato się skończylo i mam mniej czasu na siedzenie w kuchni, ale od czego są weekendy. Pozdrawiam :)
-
Gość: mila, 193.239.244.23*
2011/10/05 17:07:56
Ja zrobiłam bez mąki i ze śmietaną 12%. Łososia podsmażyłam z czosnkiem na odrobinie oliwy, dodałam śmietanę, koperek i makaron. Taka wersja odchudzona i uproszczona, ale baardzo smaczna :)
-
Gość: , afhh223.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/22 21:06:03
czy ta śmietanka to ma być ta łąciata czerwona do ciast i deserów? już raz robiłąm jakieś mięso z sosem z tej własnie i było wstrętne...
-
Gość: Aldona, 83-238-229-89.adsl.inetia.pl
2013/10/03 21:11:15
Ja do tego dodaje jeszcze 2 świeże papryczki chili pokrojone drobniutko i natke pietruszki.Pycha!
-
Gość: Aldona, 83-238-229-89.adsl.inetia.pl
2013/10/03 21:12:42
Ja do tego dodaje jeszcze 2 świeże papryczki chili pokrojone drobniutko i natke pietruszki.Pycha!
Durszlak.pl